logo Erfgoedplatform Alphen aan den Rijn

Nieuws

Fotocollectie Verf- en vernisfabriek NV Varossieau en Cie online

Vanaf vandaag is de fotocollectie van de Verf- en Vernisfabriek NV Varossieau en Cie online te raadplegen op het Erfgoedplatform Alphen aan den Rijn. In de afgelopen maanden zijn de foto’s door het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn digitaal gemaakt en beschreven.

Onze dank gaat hierbij uit naar de familie Van Wersch, nazaten van  voormalig directeur Albert van Wersch. Zij hebben veel werk verricht bij het omschrijven van de foto’s zodat deze nu toegankelijk zijn voor een breed publiek.

 

De Verf- en Vernisfabriek NV Varossieau en Cie

De Verf- en Vernisfabriek NV Varossieau en Cie kent een lange geschiedenis in Alphen aan den Rijn. De fabriek werd opgericht in 1795 door Louis Varossieau en heeft tot 1974 zijn naam gedragen. Door fusies ging de fabriek verder als Sigma Coatings, totdat de Alphense vestiging in 1993 gesloten werd.

 

Onder leiding van directeur Albert van Wersch groeide de fabriek na de Tweede Wereldoorlog uit tot een internationale verfgigant. Het fabrieksterrein aan de Emmalaan werd grondig verbouwd en het productieproces gemoderniseerd. Ook werd met het merk HISTOR handig ingespeeld op nieuwe doe-het-zelf markt.

 

Vandaag de dag herinnert de straatnaam Varossieaupalet nog aan het feit dat hier ooit de verffabriek was gevestigd.

 

Blik in het verleden

De foto’s geven een interessant beeld van de veranderingen die de fabriek onder het leiderschap van Van Wersch heeft ondergaan. Toen Van Wersch in 1946 de leiding kreeg heeft hij foto’s laten maken van de omstandigheden zoals die toen waren. Hijzelf omschreef de situatie ‘alsof hij terugkeerde naar de tijd van Charles Dickens.’ Latere foto’s geven een indruk van de verbeteringen die in de jaren daarna hebben plaatsgevonden.

 

Daarnaast zijn er ook een aantal speciale gebeurtenissen vastgelegd. Zo zijn er bijvoorbeeld foto’s van het 175-jarig jubileum in 1970 en van een werkbezoek van de Surinaamse minister Soemodihardjo aan de fabriek in 1964.

 

Wie meer wil leren over de geschiedenis van de Verf- en Vernisfabriek NV Varossieau en Cie kan zelf een kijkje nemen in de inventaris van het archief. Deze is hier te vinden.

Erfgoedplatform Alphen aan den Rijn maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae